Mobiele app ontwikkelen

Een mobiele app ontwikkelen kan op een aantal verschillende manieren. Als je een hybride app maakt is deze zowel voor de Apple App Store als Google Play Store geschikt. Een native app daarentegen wordt gemaakt voor één platform, dus Apple of Google. Maar er is ook nog een andere manier die steeds populairder wordt: een PWA (Progressive Web App).

 

Een website als mobiele app?

Mobiele app maken

Voorbeeld pwa (progressive web app)

Een PWA kan gebruikmaken van de native functionaliteiten van een mobiel apparaat, zoals camera, microfoon, en GPS. Een gebruiker ervaart de website om die reden als een app, maar dus via de browser. Een groot voordeel van deze apps is: snelheid.

Wat ook als een pluspunt kan worden gezien is dat deze niet aangeboden worden via de app-stores, waardoor de klant niet eerst naar de Apple-store of Google Play Store hoeft te gaan. Dit wordt in sommige gevallen als een drempel gezien, omdat deze dan eerst gedownload en geïnstalleerd moeten worden vanuit een van de stores. Een directe link via een QR-code voorkomt een dat de klant eerst je app moet gaan zoeken in de stores, maar zal de download en installatie wel nog moeten uitvoeren.

Wat ook een voordeel is van een PWA is dat de zoekmachines zoals Google en Bing de app als een website zal lezen waardoor deze dus met het toepassen van SEO (zoekmachine optimalisatie) vindbaar is.

Mobiele App voor Android

Wanneer je je mobiele app in de Google Play Store wil hebben, kan dat natuurlijk ook. Ten opzichte van een PWA heeft deze native app een aantal features die een PWA niet heeft, zoals gebruik van bluetooth, kalender en contacten. Je moet je dus afvragen of je deze nodig denkt te hebben. Niet alleen nu, maar wellicht ook richting de toekomst. Als het antwoord 'nee' is op deze onderdelen, volstaat een PWA misschien ook wel.

Mobiele App voor iOS Apple Store

Wanneer je een iPhone hebt werkt een PWA niet optimaal. Pushberichten komen niet altijd door, waarmee je eigenlijk een krachtig marketing middel mist in je mobiele app. Apple houdt dit waarschijnlijk bewust tegen via z'n browser om ontwikkelaars te sturen/dwingen apps te lanceren via hun Apple Store. Nadeel is wel dat je in de Apple Store tegen steeds meer regeltje aanloopt met betrekking tot vereisten voor je app. Enerzijds is dat een goede ontwikkeling, want het voorkomt teveel apps die op elkaar lijken of weinig toegevoegde waarde hebben. Anderzijds worden er wel ontwikkelaars gedwongen (soms) meer kosten te maken.

Wat ook niet werkt op een iPhone wanneer je een PWA mobiele app gebruikt is Bluetooth (net als bij de Android-toestellen).  Ook kun je geen gebruik maken van Siri, Touch ID en Face ID. Ook over deze functies kun je jezelf afvragen of je ze voor jouw specifieke mobiele app nodig zult hebben. Denk daar dus goed over na.

Voordat je overgaat tot het laten ontwikkelen van een mobiele app is het dus goed om even bij de voor- en nadelen stil te staan. In geval van horeca of MKB kan een PWA goed genoeg zijn. Deze is snel heeft een flinke keur aan features binnen de app, maar heeft als nadeel dus wel het ontbreken van de pushberichten voor iPhone/Apple. Mocht je dat wel willen dan zitten er wat extra kosten aan, maar daar krijg je dan wel wat voor terug.

 

Andere diensten:

Coupons

Google Business Profile beheren

Zoekmachine optimalisatie - SEO

Benieuwd hoe Otti-Online jou kan helpen?

Dat ligt aan de situatie en markt waarin je bedrijf zit. Misschien kan een app voor jou nu het verschil maken. Maar wellicht is het beter om in Google Maps beter naar voren te komen en hoger in de zoekresultaten te komen. Of heb je juist in Google Zoeken veel te winnen. Bel eens vrijblijvend om dit te bespreken.