Venlo

Gemeente Venlo

Venlo ligt in Noord-Limburg en is na Maastricht wat betreft aantal inwoners de tweede stad van de Nederlandse provincie Limburg. De gemeente heeft meerdere stadsdelen: in het noorden de dorpen Arcen, Lomm en Velden. Aan de westkant van de rivier de Maas ligt als enige Venlose stadsdeel Blerick. Naar het zuiden toe aan de oostkant van de Maas liggen de dorpen Tegelen en Belfeld. De gemeente Venlo telt ruim 102.300 inwoners in december 2021.

Venlo stadhuis

Musea

Venlo kent ook diverse musea. De grootste twee liggen vlak bij elkaar in het centrum van Venlo. Aan de Keulsepoort 5 ligt het Limburgs Museum. Een klein stukje verder, op Keulsepoort 1, vind je het Museum Van Bommel Van Dam, dat recent hier naartoe is verhuisd. Ze zijn gevestigd aan het gebouw dat in het verleden als postkantoor heeft gediend. In Tegelen/Steyl vind je ook nog een aantal musea, te weten: Schutterij Museum, Missie Museum en het Wereldpaviljoen. In Blerick is er nog het Fort Museum, over archeologie en het Fort.

Geschiedenis

De stad kent een rijke geschiedenis gelukkig zijn er nog best een paar bewijzen van. Een stuk stadsmuur bij de Luif aan de Maas, maar ook een aantal historische panden die onder monumentenzorg staan, het Keizerstraatje (waar Keizer Napoleon nog gelopen zou hebben), maar ook het Fort (ingegraven) aan de andere kant van de Maas heeft historische waarde. De stad heeft veel historische panden binnen de stadsmuren: het Romerhuis, Huize Schreurs, Huize Ottenheym en natuurlijk het Stadhuis op de Markt zijn slechts een paar voorbeelden van alles wat Venlo te bieden heeft.

Horeca

In de hele gemeente zijn er in deze bourgondische stad natuurlijk veel plekken te vinden waar je wat kunt eten of drinken. Heel veel restaurants, hotels met restaurant en café's in Venlo-centrum maar ook in de dorpen binnen de gemeente is er een ruim aanbod aan kwalitatieve horeca. Arcen is als toeristische plaats vanzelfsprekend ruim voorzien van de nodige restaurants en andere horeca, zoals hotels en vakantiepark. Verder zijn er tal van broodjeszaken en lunchrooms. Maar ook voor de snelle hap is er ruime keuze in Venlo en omgeving.

Ook horeca gerelateerde evenementen kent Venlo veel: Lekker Venlo, waar Venlose restaurants zich kunnen presenteren en waar het altijd weer gezellig eten en drinken is. Spijs! in de omgeving van de Venlose haven is lekker struinen langs foodtrucks.

Ook het Zomerparkfeest, waar cultuur, muziek, dans en theater over 4 dagen verspreid worden getoond op podia en op het terrein. En zo zijn er nog tal van evenementen die Venlo rijk is. Op dance gebied heeft Venlo ook een mooi buiten-event in petto: Stereo Sunday! Anders dan de naam doet vermoeden is dit evenement inmiddels al uitgegroeid tot een meerdaags event.

Venlo shoppen

Shoppen

Zeg je Venlo, dan zeg je zeker ook "lekker shoppen". Niet alleen in de dorpskernen kun je leuk winkelen, maar zeker en vooral in de Venlose binnenstad. Grote kledingmerken, maar ook kleine boetiekjes en bijzondere speciaalzaken. Venlo heeft het allemaal. En als je lekker shoppen afwisselt met een lekkere lunch of borrel dan is je dag toch compleet!?

Stadion vvv

Sport

Wie bij Venlo aan sport zal denken, zal al snel bij de bekendste vertegenwoordiger van de stad uitkomen: voetbalclub VVV-Venlo. De betaald voetbal vereniging die recentelijk enkele jaren in de eredivisie verbleef, maar anno 2022 een stapje lager in de eerste divisie speelt. Andere bekende sportclubs in Venlo zijn Hockeyclub Delta, als fusie tussen Venlo HC, Blerick en Tegelen, maar ook de handballers van Handbal Venlo, waar de dames op hoog niveau spelen.

Naast sportverenigingen heeft Venlo ook nog een groot sportevenement in de gemeente. Jaarlijks wordt eind maart de Venloop gelopen. Met o.a. een halve marathon (NK) en een wandeltocht op zaterdag. Het is een meerdaags evenement waar iedereen, van jong tot oud aan mee mag doen.